Serijal zanimljivosti o kavi – dio treći

Kava može zamijeniti fosilna goriva

Znanstvenici tvrde da su zrna kave zapaljiva i da bi se jednoga dana kava mogla koristiti kao zamjena za fosilna goriva. Britanski znanstvenici su 2011. godine čak stvorili vozilo kojeg pokreće kava. I upravo to vozilo drži rekord za najbrže vozilo pogonjeno biološkim gorivom. Vozilo je nazvano „Car-puccino“, postiže brzinu od 96 km/h, a s kilogramom kave, neovisno o brendu, može prevaliti pet kilometara.

 

Kava je voće?!

Možda nikada ne bismo pomislili na to, ali kava je zapravo voće. Zrno kave je sjeme biljke kave. To je crvena bobica koja raste na drveću, a to drvo se često naziva kavina trešnja. Plod grma kave sliči trešnji jer rumeni kako zrije i raste u skupinama. Svaki plod sadrži dva zrna kave.

Isprobavanje arome kave

Trenutak kada je kava prevruća za konzumiranje je najbolji za isprobavanje arome. Za ocjenu svojih mješavina degustatori koriste metodu kušanja iz šalice. Radi se o složenom procesu koji podrazumijeva isprobavanje okusa zrna kave, sirovih i prženih uzoraka prije, za vrijeme te nakon postupka prženja. Degustator, također, isprobava kavu na različitim temperaturama, kako bi se osjetio čitav spektar prisutnih okusa.

podijeli ovu novost sa svojim prijateljima

 

Posljednje objave:

Košarica
  • Košarica je prazna