Zaboravite na hladnu vodu i rashladite se toplim čajevima

Zaboravite na hladnu vodu i rashladite se toplim čajevima

Temperature se penju i preko 30 °C, a vi ne znate kako biste se rashladili? Uz klimu, i frižider radi punom parom. Nakrcali ste ga litrama hladne vode i svako malo posežete za bocom ledene tekućine u nadi da ćete si olakšati ove vrućine. Griješite.

 

Ne samo da se tako nećete uspješno rashladiti ili će taj osjećaj trajati tek koju sekundu, već postižete suprotan učinak. Konzumacijom hladne tekućine ne hladi se cijelo tijelo nego samo njegov gornji dio do želuca. Pravo rješenje za ljetne vrućine je konzumacija toplih napitaka.

Kada popijete topli napitak, mozak dobiva signal da je tijelu potrebno hlađenje pa se pobrine da se počnete znojiti. Isparavanje znoja jedini je učinkoviti način da se naše tijelo prirodnim putem rashladi.

Znojenjem se gubi tekućina iz organizma pa je tijekom ljetnih vrućina potrebno piti što više tekućine kako bi se ona nadoknadila, i to barem dvije litre dnevno. Alkohol treba u potpunosti izbjegavati jer dovodi do dehidracije organizma, osim u kontroliranim količinama. Svaki će bezalkoholni topli napitak pomoći tijelu da se rashladi prirodnim putem, ali su čajevi u prednosti zbog svojih ljekovitih svojstava. Postoje neke vrste koje se posebno preporučuje konzumirati u ljetnim vrućinama: čaj od metvice,kamilica i majčina dušica...

podijeli ovu novost sa svojim prijateljima

 

Košarica
  • Košarica je prazna