Zanimljivosti o bijelom čaju

Ugledajmo se na Daleki istok!

Čajna kultura osigurala je Japancima i Kinezima niže stope kardiovaskularnih bolesti nego kod zapadnjaka. Istraživanje pokazuje da ispijanjem tri ili više šalica čaja dnevno smanjujemo rizik od bolesti srca i krvnih žila.

 

Zanimljivosti o bijelom čaju

Lagan i delikatan okus bijelog čaja savršen je za svaku prigodu. Za proizvodnju bijelog čaja biraju se samo najsvježiji i najkvalitetniji listići.

Što je bijeli čaj?

Bijeli čaj je vrsta čaja dobivena od biljke Camellia sinensis koja je minimalno obrađivana i procesirana te nije oksidirana kao crni čaj i oolong čaj. U većini slučajeva koriste se samo mladi pupoljci biljke.

Listovi koji tek izbijaju iz pupa i sami pupovi sadrže najveću količinu nutrijenata, ljekovitog biljnog ulja i klorofila, čineći bijeli čaj iznimno traženim i vrijednim za fizičko i mentalno zdravlje.

Tradicionalno bijeli čaj dolazi iz kineske provincije Fujian. Danas se proizvodi i u Indiji, Sri Lanki, Rwandi i južnoj Aziji.

Vrste bijelog čaja

Većina bijelih čajeva se proizvode tradicionalnim načinom u Kini, a najviše se ističu vrste White Downy i Silver Needle. Ako pogledate pobliže čaj Silver Needle, možete primjetiti da je proizveden od svježih mladih pupoljaka sa svojim karakterističnim bijelim „dlačicama“.

Sadrži li bijeli čaj kofein?

Kofein je prisutan u bijelom čaju, no njegova količina može veoma varirati.

Točna količina kofeina u bijelom čaju ovisi o metodama procesiranja čaja zajedno sa količinom čaja koju kuhamo te koliko dugo ga ostavimo da odstoji u vrućoj vodi.

Za usporedbu, crni čaj sadrži oko 40 mg kofeina po šalici, a to je polovica količine kofeina koju sadrži šalica kave.

Zaključno, bijeli čaj sadrži kofein, ali na njegovu količinu u napitku možemo utjecati kraćim natapanjem čaja (za manje otpušranje kofeina) ili možemo pustiti čaj da odstoji duže u vodi kako bi se otpustila veća količina kofeina.

Kakav je okus bijelog čaja?

Bijeli čaj ima vrlo blag okus. Lagan je i slatkastog okusa sličnog medu. Ima čist, svjež okus, ponekad cvjetast, a često sladak. Nježan je i nema gorčine.

Kuhanje bijelog čaja

Bijeli čaj kada ga kuhamo, unatoč svom imenu, ima blijedo žućkastu boju. Naziv “bijeli” čaj potiče od bijelih dlačica kojima je biljka čaja pokrivena pa poprima bijelu boju.

Bijeli čaj možemo kuhati na različitim temperaturama, ovisno o tome koje okuse želimo “izvuči” iz čaja. Preporučeno je kuhati ga na istoj temperaturi kao i zeleni čaj (70-80°C), iako za razliku od zelenog čaja on neće postati gorak niti ako ga kuhamo na većim temperaturama pa ga najlakše možemo pripremiti tako da samo zakuhamo vodu. Savršena temperatura je oko 80 do 90 stupnjeva. Dovoljno je namakati ga oko 4-6 minuta.

Prednosti bijelog čaja

Bijeli čaj sadrži visoku koncentraciju katehina i polifenola koji ga čine jednim od najzdravijih čajeva. Ti antioksidansi su poznati po izraženom svojstvu jačanja imuniteta. Jak imunitet pomaže u obrani i prevenciji bolesti.

Poznato je da slab imunitet može donijeti razne bolesti. Unos antioksidansa igra glavnu ulogu u imunitetu, a poseban značaj imaju polifenoli. Oni su najbrojniji kemijski spojevi u biljnom cvijetu. Odlična vijest je da je čaj prepun polifenola.

Jednostavno rečeno – polifenoli reguliraju i jačaju Vaš imunitet.

podijeli ovu novost sa svojim prijateljima

 

Posljednje objave:

Košarica
  • Košarica je prazna